Tijdens deze avond stellen we op uitnodiging van het Bijbels Museum het verhaal van de vrouw centraal. We verdiepen ons in historische en fictieve vrouwenverhalen, en vragen ons af of deze narratieven ‘alleen’ over andere personen vertellen, of dat ze ook andere werelden laten zien. Want hoe belangrijk het ook is om vrouwen gerepresenteerd te zien in geschiedenis en literatuur, de meer interessante vraag is wellicht: wat maken deze verhalen mogelijk? Helpen al die verhalen door en over vrouwen de emancipatie verder of is daar meer voor nodig? Wat kunnen we leren van de weggelaten vrouwen en waarom is dat relevant? En hoe helpen we jonge vrouwen met nieuwe verhalen?
Twee filosofen en een dichter geven een korte lezing, waarna ruimte is voor gesprek en vragen uit het publiek.
Epische verhalen en de schaduwkant van het bestaan
Draken, tovenaars en epische strijd tussen goed en kwaad: fantasy wordt vaak afgedaan als simplistisch en escapistisch. Fantasy en science-fiction schrijver Ursula K. Le Guin stelde dat juist "speculatieve fictie" bij uitstek geschikt is voor het beschrijven en begrijpen van de schaduwkant van het bestaan. Filosoof Roos Slegers laat zien hoe het werk van Le Guin een bron is van belangrijke vrouwenverhalen over pijn, macht, ongelijkheid en strijd.
Twee perspectieven, één werkelijkheid?
In haar lezing onderzoekt filosoof Eveline Groot aan de hand van de allegorie van de stad in de werken van filosoof en kerkvader Augustinus en filosoof en feminist van het eerste uur Christine de Pizan, hoe mensen samen horen te leven. Twee krachtige vertellingen over de rol van mannen en vrouwen in de samenleving – met beiden een heel andere kijk op dezelfde werkelijkheid.
Als je een meisje bent
Dichter Maartje Smits presenteert gedichten die aansluiten of juist vragen stellen bij de twee lezingen. Deze gedichten komen uit haar bundel 'Als je een meisje bent' uit 2015.
Roos Slegers is als filosoof verbonden aan de Tilburg University en doet onderzoek naar thema’s op het grensgebied van literatuur, filosofie en economie. In haar vrije tijd leest ze graag feministische fantasy.
Eveline Groot heeft als filosoof een grote voorliefde voor de geschiedenis van de filosofie en met name voor inspirerende vrouwenstemmen die de filosofie mede hebben voortgedreven maar vandaag de dag zijn vergeten. Ze is als PhD verbonden aan de Erasmus Universiteit, waar ze onderzoek doet naar het werk van Madame de Staël.
Maartje Smits is dichter en debuteerde in 2015 met de bundel ‘Als je een meisje bent’. In die bundel schrijft ze over de twee grote thema’s van onze tijd: vrouw-zijn en het internet.
Programma en moderatie door Sophie van Balen en Alrun Bernhard.
N.B.: Dit programma is gemaakt door filosofisch café Felix & Sofie op uitnodiging van het Bijbels Museum. Bijbels Museum toont van 1 september tot 31 december in OBA de fototentoonstelling Eva, Sara en Hanna: Vrouwen van de wereld, waarin kunstenaar Caroline Waltman Bijbelse vrouwen een gezicht geeft. De tentoonstelling is vooraf aan het programma gratis te bezoeken.
Tickets zijn € 10,- of € 5,- voor OBA-pashouders.
De deuren openen om 19:30