Denkexperiment

Felix & Sofie: dinsdag 17 oktober 2006

In oktober gaan we denk-experimenteren! De bekende filosoof Hans Achterhuis verdedigt het belang van utopiŽn, die grote denkexperimenten die zo in diskrediet zijn geraakt. En de rijzende ster Sebastien Valkenberg laat zien hoe je leuke denkproefjes in je hoofd kunt uitvoeren. Wij zijn benieuwd naar de uitkomst!

Let op: Felix & Sofie zijn weer terug in Felix Meritis, op de vertrouwde tijd van 20.00 uur!. De zaal is open om 19.30 uur.

20:00 Column door Hans de Vries

20:15 Hans Achterhuis over het belang van utopisch denken

Leven we hier in Nederland eigenlijk niet al in een ideale wereld? Zijn we met onze welvaart en technologie tegenwoordig niet beter af dan de meeste utopisten uit de geschiedenis ooit hadden durven dromen? Wat is in deze tijd dan nog de functie van een Utopie? Hans Achterhuis schreef 'Utopie', onder meer een overzicht van de geschiedenis van de utopie vanaf 'De ideale staat' van Plato tot en met 'De nieuwe mens' van Francis Fukuyama.

In 1998 betoogde Achterhuis dat de utopie een zachte dood gestorven was. Door de kritiek van vooral de andersglobalisten is Achterhuis tot het besef gekomen dat het utopisch denken nog steeds springlevend is en een bron van inspiratie vormt. Bovendien blijkt dat utopieŽn zoals '1984' van George Orwell en 'Brave New World' van Aldous Huxley, een kritische functie kunnen vervullen als het gaat om recente ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie en genetische manipulatie.

Hans Achterhuis is een van de bekendste filosofen van Nederland en hoogleraar systematische wijsbegeerte aan de Universiteit Twente en is bekend van 'De markt van welzijn en geluk' en 'Het rijk van de schaarste'.
Interview: Sandra Toom

21:00 Pauze

21:15 Boekpresentatie: Laboratorium in je hoofd door Sebastien Valkenberg

In "Het laboratorium in je hoofd" vertelt Sebastien Valkenberg over de vele onderwerpen waarmee de westerse filosofen zich in de loop van de eeuwen hebben beziggehouden, zoals de status van kennis, de motieven achter menselijk gedrag en de vraag naar identiteit.

Sebastien Valkenberg studeerde filosofie en Nederlands aan de Vrije Universiteit Amsterdam en publiceert in < ahref="/cgi-bin/r?http://www.filosofiemagainze.nl">Filosofie Magazine, Bres en Hollands Maandblad. Hij werd eind 2005 door Elsevier uitgekozen tot een van de meest veelbelovende jonge Nederlandse filosofen en werd onlangs winnaar van de Kant-essay prijsvraag..

Interview: de gebroeders Meester. Zij zullen het boek inleiden door middel van een kort optreden en vervolgens uit handen van Sebastien Valkenberg de eerste twee exemplaren in ontvangst nemen.

22:00 Einde

Bier, wijn en goede gesprekken leiden u naar andere denkexperimenten...

754 / Laatst gewijzigd: 26-sep-2006

Felix & Sofie

17 oktober 2006
Aanvang: 20.00 uur

Toegang: gratis

Felix Meritis
Keizersgracht 324
Amsterdam

Organisatie: Stichting An Sich i.s.m. Filosofie Magazine en Felix Meritis. Felix & Sofie wordt financieel ondersteund door hun donateurs, de VU Boekhandel, Uitgeverij Boom, Uitgeverij Ambo Anthos en Veen Magazines.


Boeken bij dit programma

Bestel ze on line en krijg ze voor €1,95 extra per zending thuisbezorgd.
(N.B.: Deze aanbieding geldt alleen binnen Nederland)


Aristoteles: Over kleuren


Pierre Hadot: Oefeningen van de geest


Frank & Maarten Meester: Meesters in de filosofie


J.J.A. Mooij: Het Europa van de filosofen


Plato: De ideale staat


Sebastien Valkenberg: Het laboratorium in je hoofd


H. Ph. Visser 't Hooft: Het recht van de toekomst


Guy Widdershoven & R. Berghmans: Wilsbekwaamheid


Ludwig Wittgenstein: Filosofische onderzoekingen