De andere werkelijkheid

Felix & Sofie: dinsdag 19 september 2006

Een andere plek, een andere werkelijkheid: Felix & Sofie pakken het nieuwe seizoen gelijk stevig aan en onderzoeken volledig andere werkelijkheden. De hyperrealiteit van Baudrillard en wetenschappers die over het bewustzijn debatteren. Hoe kijkt u tegen de werkelijkheid aan?

Let op: Felix & Sofie zijn weer terug in Felix Meritis, op de vertrouwde tijd van 20.00 uur!. De zaal is open om 19.30 uur.

20:00 Column door Kasper Van Royen

20:15 De wereld volgens Jean Baudrillard

Sinds de zestiger jaren heeft Jean Baudrillard (1929) zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste cultuurcritici van de 20e eeuw, gefascineerd door uiteenlopende onderwerpen als massamedia, Amerika en pornografie. Een belangrijk aspect van zijn werk is het ontstaan van een zogenoemde hyperrealiteit. Zo is de werkelijkheid zoals die in de media wordt weergegeven niet een afspiegeling van de "werkelijke", alledaagse werkelijkheid, maar een soort surreŽle werkelijkheid die een eigen leven leidt en helaas maar al te vaak ook ons leven. Meest voor de hand liggende voorbeeld is het terrorisme: de aandacht en beeldvorming in de media staat in geen verhouding tot het werkelijke risico dat we lopen slachtoffer te worden van een aanslag. Baudrillard publiceert nog steeds en levert commentaar op allerhande maatschappelijke verschijnselen als 9/11 en de golfoorlog. Hoe kijkt Baudrillard tegen onze huidige maatschappij aan?

Philippe Lepers leverde de bijdrage over Jean Baudrillard aan "Denkers van nu" (2004). Lepers is onlangs gepromoveerd†aan de Radboud Universiteit Nijmegen met het proefschrift 'Genie vs God' over religie en christendom in het vroege werk van Friedrich Nietzsche.
Gespreksleiding: Lisa Doeland

21:00 Pauze

21:15 Bijna-Doodervaringen: een wetenschappelijke verklaring

Pim van Lommel & Dick Swaab in debat
In december 2001 publiceerde de cardioloog Pim van Lommel en collega's een artikel over bijna doodservaringen in het Britse medisch toptijdschrift de Lancet. Hierin stelt hij, na langdurig onderzoek onder hartpatiŽnten, dat bijna-doodervaringen niet louter neurofysiologisch verklaard kunnen worden. Van Lommel stelt dan ook dat het bewustzijn niet louter alleen door de hersenen wordt geproduceerd. Sinds de verschijning van het artikel in de Lancet houdt de gepensioneerde Van Lommel veel wetenschappelijke lezingen over het onderwerp.

De arts en hersenonderzoeker Dick Swaab van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek in het AMC, is overtuigt dat hersenactiviteiten, impulsen en neurologische veranderingen iets in werking zetten en het bewustzijn zich vernauwd waardoor hallucinaties kunnen ontstaan. Zijn stelling is dat onze hersenen ervoor zorgen wie wij zijn: 'wij zijn onze hersenen'.
Gespreksleider Philip Romer

22:00 Einde

Bier, wijn en goede gesprekken brengen u naar een andere werkelijkheid...

739 / Laatst gewijzigd: 04-Jan-2009

Felix & Sofie

19 september 2006
Aanvang: 20.00 uur

Toegang: gratis

Felix Meritis
Keizersgracht 324
Amsterdam

Organisatie: Stichting An Sich i.s.m. Filosofie Magazine en Felix Meritis. Felix & Sofie wordt financieel ondersteund door hun donateurs, de VU Boekhandel, Uitgeverij Boom, Uitgeverij Ambo Anthos en Veen Magazines.


Boeken bij dit programma

Bestel ze on line en krijg ze voor €1,95 extra per zending thuisbezorgd.
(N.B.: Deze aanbieding geldt alleen binnen Nederland)


Hans Achterhuis, Jan Sperna Weiland, Sytske Teppema en Jacques De Visscher (red.): Denkers van nu


Aristoteles: Metafysica


A. de Block: Waanzin en natuur


Ger Groot: Het krediet van het credo


F. de Haan: Jean-Paul Sartre


Antoine Mooij: De psychische realiteit


Friedrich Nietzsche: Aldus sprak Zarathoestra