Ethiek In godsnaam en Filosofie op reis - Loobuyck, Kole en van Bergen

Felix & Sofie: dinsdag 13 juni 2006

Eerst een debat over de rol van God in ethiek. Hebben we Hem nodig om ethisch te kunnen zijn? Of is ethiek nu net zo waardevol omdat ze onafhankelijjk is van het bovenwereldlijke?
Ten tweede gaan we op zoek naar het antwoord op de vraag waarom mensen reizen. De goede verstaander wacht nog even vooraleer te boeken voor deze zomer..
Dit alles voorafgaand door een column van Kasper van Royen

Ethiek van God los?- Patrick Loobuyck en Jos Kole


Hoe kunnen we weten wat goed is om te doen? Is er nog een rol voor het goddelijke hierin? Voor de atheïst Loobuyck is moraal zonder God hoogst problematisch, terwijl de gelovige Jos Kole stelt dat moraal zonder God helemaal geen probleem is. Voor Kole is dan ook de vraag hoe christelijke ethiek nog mogelijk kan zijn, voor Loobuyck hoe zuiver seculiere ethiek te redden te redden valt. Zo’n vreemde tegenstelling vraagt om uitleg en debat. In Felix en Sofie kruisen de heren de degens.

Patrick Loobuyck is doctor assistent bij de vakgroep wijsbegeerte en moraalwetenschappen van de Universiteit Gent. In 2005 verscheen van hem bij Damon “Moraal zonder God?”. Jos Kole is als ethicus verbonden aan de Faculteit Pedagogiek en Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2002 publiceerde hij “Moral Autonomy and Christian Faith.”
Interview: Stijn Sieckelinck

Filosofie op reis - Carolien van Bergen

Waarom reizen mensen? Zoeken we op reis naar een verloren paradijs, op de vlucht voor de postmoderne en fragmentarische realiteit? Of willen we de grenzen van ons eigen bestaan oprekken in de confrontatie met persoonlijke grenzen? Filosofie biedt verrassende inzichten om de achtergrond van het reizen en de reiziger te verkennen. Aan de hand van bekende filosofen en persoonlijke fragmenten gaat Carolien van Bergen in op de rijke achtergrond, beweegredenen en filosofische betekenis van reizen. "Over de grens" was genomineerd voor de Socrates wisselbeker.


Carolien van Bergen is docent filosofie en schreef diverse boeken en artikelen over identiteit, onsterfelijkheid, lichaam en geest. Onlangs verscheen van haar hand "Over de grens. Filosofie op reis". Ze is projectleider HOVO bij Erasmus Academie (Erasmus Universiteit Rotterdam). Daarnaast geeft ze regelmatig lezingen.
Interview: Hans Kennepohl

730 / Laatst gewijzigd: 23-mei-2006

Felix & Sofie

13 juni 2006
Aanvang: 21u

Toegang: gratis

Studio Plantage
Plantage Kerklaan 36
Amsterdam

Organisatie: Felix & Sofie