Het Ideaal en Pure Waanzin - met Connie Palmen en Wouter Kusters

Felix & Sofie: dinsdag 11 oktober 2005

21:00 Column door Kees Vuyk, Directeur Theaterinstituut Nederland

21:15 Het ideaal - vraaggesprek met Connie Palmen‘Het ideaal behoort tot de wereld van de voorstellingen, een symbolische wereld, een fictionele wereld’, schrijft Connie Palmen. De implicaties zijn niet gering.

22:00 Pure Waanzin - interview met Wouter Kusters'Een zoektocht naar de psychotische ervaring' door Wouter Kusters.

23:00 Einde

NIEUWE LOCATIE SEIZOEN 2005-2006

Zeg het voort! Felix en Sofie kondigen met trots hun nieuwe onderkomen aan:
STUDIO PLANTAGE
Plantage Kerklaan 36
Amsterdam

We beginnen wel een klein uurtje later, elke tweede dinsdag van de maand om 21 uur. Eerste afspraak op 11 oktober. Volgende afspraken op 8 november en 13 december.

Het Ideaal - vraaggesprek met Connie Palmen


‘Het ideaal behoort tot de wereld van de voorstellingen, een symbolische wereld, een fictionele wereld’, schrijft Connie Palmen in haar jongste essaybundel. De implicaties zijn niet gering: ‘Leven voor een ideaal is de ideale manier om aan kennis over jezelf te onsnappen’. Volgens Palmen is zelfs de ‘moderne moord’ het resultaat van een gevaarlijke cocktail van invloed door de massamedia en begeestering door idealen.
Is elk idealisme bij voorbaat verdacht? Hoe kan een goede leerkracht of hulpverlener dan zonder idealen in de praktijk staan? Of bestaat er een andere manier om toch nog betrokken te blijven op een betere wereld?
Gespreksleiding: Stijn Sieckelinck

Pure Waanzin - interview met Wouter Kusters


In de zomer van 1987 werd student Algemene Letteren Wouter Kusters psychotisch. Gedwongen opname, isoleercel, behandeling onder dwang en een verblijf van enkele maanden op een gesloten afdeling van een psychiatrische inrichting waren het gevolg. Zeventien jaar later -hij is inmiddels gepromoveerd in de Letteren - verwerkt Kusters zijn ervaringen, de verslagen uit zijn medisch dossier en een filosofische reflectie daarop in Pure Waanzin tot 'een zoektocht naar de psychotische ervaring'.
De psychiatrie is weliswaar de behandelende instantie, maar daarmee is het nog niet de juiste discipline om de psychose te begrijpen, stelt Kusters: 'Wanneer een arts een gebroken been spalkt is de relatie tussen diagnose, behandelwijze en resultaat duidelijk. Wanneer iemand denkt dat hij persoonlijk door de president van Amerika wordt aangesproken, en vervolgens wordt zijn neurotransmitteroverdracht bijgestuurd, dan is de behandeling misschien geslaagd maar blijft de patiënt onbegrepen.'
Gespreksleiding: Tiers Bakker

628 / Laatst gewijzigd: 15-sep-2005

Felix & Sofie

11 oktober 2005

Toegang: gratis

Studio Plantage
Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Amsterdam

Organisatie: Felix & Sofie


Boeken bij dit programma

Bestel ze on line en krijg ze voor €1,95 extra per zending thuisbezorgd.
(N.B.: Deze aanbieding geldt alleen binnen Nederland)


J.W. von Goethe: Italiaanse reis


William James: Pragmatisme: een nieuwe naam voor enkele oude denkwijzen


Wouter Kusters: Pure waanzin


Connie Palmen: Een kleine filosofie van de moord