Liefde en Eros: over Heidegger, Arendt en Bataille - met Mark Wildschut en Marc De Kesel

Felix & Sofie: dinsdag 14 september 2004

Vijf jaar zijn Felix en Sofie nu al bij elkaar. Maar hoe zit het eigenlijk tussen die twee? Is er sprake van liefde? En van erotiek? Daar laten Sofie en Felix zich wijselijk niet over uit. Maar ze filosoferen er wel over: de verhouding van liefde en eros. Op de openingsavond van het zesde seizoen gaat het dus over de verhouding tussen Martin & Hannah: Heidegger en Arendt dus. En over Georges Bataille en de tranen die Eros teweegbrengt. Met Mark & Marc. Het begin van een sprankelend seizoen.

Let op: Felix & Sofie gaan verhuizen.
Vanaf 11 januari 2005 vindt het filosofische café plaats in De Twentsche Club in Amsterdam aan de Gravenstraat 10. Dat is achter de Nieuwe Kerk op de Dam. Iedere tweede dinsdag van de maand.

19.45 - De Filosofenfanfare

Muziek - Frank Meester, Simone van der Burg, Coen Simon

20.00 - Désanne in d'r uppie

Column door Désanne van Brederode

20.15 - Martin & Hannah - interview met Mark Wildschut

Martin Heidegger was professor en Hannah Arendt was student. Zo begon het. Maar er groeide meer tussen die twee. Onlangs verscheen de briefwisseling tussen deze twee vooraanstaande filosofen van de voorbije eeuw in het Nederlands: Brieven en andere getuigenissen 1925 tot 1975 (Amsterdam, Atlas, 2004). Pas sinds enkele jaren zijn de documenten uit dit boek toegankelijk. Heideggers brieven aan Arendt werden door haar zorgvuldig en waarschijnlijk voltallig bewaard. Van Arendts brieven aan Heidegger zijn slechts enkele overgeleverd. Verder werden ook teksten uit het Arendt-archief en een aantal gedichten van Heidegger opgenomen.
Mark Wildschut kent het werk van Heidegger tot op het bot. Hij was degene die het aandurfde Heideggers hoofdwerk Zijn en tijd in het Nederlands over te brengen. Vanavond zal hij vertellen over de relatie tussen Heidegger en Arendt. Mark Wildschut vertaalde veel filosofische werken vanuit het Duits: naast werk van Heidegger ook nagelaten fragmenten van Nietzsche en de boeken van Rüdiger Safranski.
Interview: Ellen ter Gast

21.00 - Pauze

21.15 - Goede denkers, slechte denkers

Frank en Maarten Meester behandelen de geschiedenis van de filosofie.

21.30 - Eros & Dood - interview met Marc De Kesel

Georges Bataille worstelde zijn hele leven met de relatie tussen eros en liefde. De tranen van eros heet het beroemde boek dat hij kort voor zijn dood in 1962 publiceerde. Erotiek en seksualiteit zijn niet los te zien van dood en geweld, kunst en religie. Dat weet iedereen onderhand wel, maar Bataille was wel de eerste die er grondig over doordacht. Hoe zag hij het allemaal precies? Daarover zal Marc De Kesel ons inleiden.
Marc De Kesel is als filosoof verbonden aan de Arteveldehogeschool te Gent, het Heyendaal Instituut van de Radbouduniversiteit Nijmegen en de Jan van Eyck Academie te Maastricht. Hij publiceert over cultuur- en ideologiekritiek, psychoanalyse, politieke filosofie en esthetiek. Hij wijdde een heel boek aan Bataille: De sfinx van de sociologie, Georges Bataille - een politieke filosofie van het geweld (Leuven, Acco, 1994). Verder publiceerde hij de essaybundel Wij, modernen. Essays over subject & moderniteit (Leuven, Peeters, 1998) en Eros & Ethiek - Lectuur van Jacques Lacans 'Séminaire VII' ( Leuven, Acco, 2002).
Interview: Tiers Bakker

22.15 - Het Einde
Bier, wijn, goede gesprekken, her en der een liefdesbetuiging en een sprankje eros.

503 / Laatst gewijzigd: 15-dec-2004

Felix & Sofie

iedere tweede dinsdag van de maand.

14 september 2004
Aanvang: ca. 19.45 uur

Toegang: gratis

Felix Meritis, Shaffyzaal
Keizersgracht 324
Amsterdam

Organisatie: Stichting An Sich i.s.m. de Faculteit Wijsbegeerte van de VU, de afdeling Filosofie van de UvA, Filosofie Magazine en Felix Meritis.Felix & Sofie wordt financieel ondersteund door hun donateurs, de VU Boekhandel en het Prins Bernhard Cultuurfonds.


Boeken bij dit programma

Bestel ze on line en krijg ze voor €1,95 extra per zending thuisbezorgd.
(N.B.: Deze aanbieding geldt alleen binnen Nederland)


Paulus van Bortel: Het geweld van laatste woorden