Het geluk van mens en dier - met Raimond Gaita en Klaas Rozemond

Felix & Sofie: dinsdag 17 februari 2004

Filosofen hebben het meestal over de vraag wat het is om mens te zijn in deze wereld. Maar wat is het om dier te zijn? Daarover gaat het op deze extra sessie van Felix & Sofie in samenwerking met Varkens in Nood en de Sophia-Vereeniging. De internationaal bekende filosoof Raimond Gaita en de Nederlandse filosoof Klaas Rozemond gaan in op het geluk van dier en mens.

19.45 - Remco van Blokland - flamencogitaar

20.00 - De mens is een dier met een microsoftcompatibel geheugen

Column door Rinus Vermuë.

20.15 - Raimond Gaita: Over dierlijkheid - lezing

Wat gaat er om in het hoofd van een dier? Dieren zijn ons zo vertrouwd en toch zijn ze ook zo anders dan wij. Als mensen worden we getroffen door het mysterie van het dier. Kunnen we gevoelens als liefde, toewijding, trouw, verdriet, moed en vriendschap aan dieren toeschrijven? Waarom geven we zoveel om het ene dier en zo weinig om het andere? Dat zijn de vragen die Raimond Gaita stelt. In Nederland werd hij bekend met zijn boek De hond van de filosoof (Amsterdam, Ambo, 2003), waarin hij schrijvers als J.M. Coetzee en Hannah Arendt, en filosofen als Ludwig Wittgenstein en René Descartes aan het woord liet. Gaita biedt een andere manier van denken over dieren en roept ons op ze het respect re geven dat we ze schuldig zijn. Want het onderscheid tussen mens en dier is niet zo scherp en de communicatie met dieren dwingt ons naar onszelf te kijken.
Raimond Gaita werd in 1946 in Duitsland geboren. Hij is hoogleraar filosofie aan King's College in Londen en de Australian Catholic University.

20.40 - Gedicht over dier en mens - door Co Woudsma

20.45 - Klaas Rozemond: De staat der zwijnen - lezing

Zijn mensen gelukkiger dan dieren? Is het beter om een ontevreden Socrates te zijn dan een tevreden varken? Al jaren onderzoekt Klaas Rozemond via verschillende filosofische methodes, bijvoorbeeld de socratische dialoog en de boeddhistische meditatie, hoe het is om dier of mens te zijn. Binnenkort publiceert hij het boek Filosofie voor de zwijnen. Over het geluk van dier en mens (Diemen, Veen Magazines, 2004) met tekeningen van Jet Nijkamp en gedichten van Co Woudsma. Het is het resultaat van een langdurig samenwerkingsproject.
Klaas Rozemond is filosoof en jurist. Hij is universitair docent strafrecht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

21.10 - Pauze

21.25 - Gedicht over dier en mens - door Co Woudsma

21.30 - Debat tussen Raimond Gaita en Klaas Rozemond

De beide lectores gaan met elkaar en met de zaal in gesprek.
Gespreksleiding: Erno Eskens

22.00 - Gedicht over dier en mens - door Co Woudsma

22.15 - Het Einde
Bier, wijn, menselijke gesprekken.

468 / Laatst gewijzigd: 18-feb-2004

Felix & Sofie

iedere tweede dinsdag van de maand.

17 februari 2004
Aanvang: ca. 19.45 uur

Toegang: gratis

Felix Meritis, Shaffyzaal
Keizersgracht 324
Amsterdam

Organisatie: Stichting An Sich i.s.m. de Faculteit Wijsbegeerte van de VU, de afdeling Filosofie van de UvA, Filosofie Magazine en Felix Meritis.Felix & Sofie wordt financieel ondersteund door hun donateurs, de VU Boekhandel en het Prins Bernhard Cultuurfonds.