Felix & Sofie zien het scherp - met Hub Zwart, Huib Looren de Jong en Jan van Riemsdijk

Felix & Sofie: dinsdag 14 januari 2003

Filosofen zijn kijkers, misschien nog wel meer dan denkers. Wat gebeurt er eigenlijk als we waarnemen? Kijk eens naar een hoek van het plafond. Zie u daar een hoek van 90 graden? Ziet u wat u echt ziet of wat u denkt te zien? En wat gebeurt er in ons brein als we kijken? Er verschijnt een beeld op het netvlies. Maar wie bekijkt dat beeld weer? Wat is dat nou precies, kijken?
Over de menselijke blik hebben we het vanavond met drie gasten: Hub Zwart, Huib Looren de Jong en Jan van Riemsdijk.

19.45 - De Filosofenfanfare

Muziek - Simone van der Burg, Frank Meester en Coen Simon

20.00 - Désanne kijkt wel uit

Column door Désanne van Brederode

20.15 - Hub Zwart

Hub Zwart verraste filosofisch Nederland onlangs met een studie over het oeuvre van Jan Hendrik van den Berg (1914), volgens hem "de belangrijkste Nederlandse filosoof sinds Bolland". Van den Berg, die tot in de jaren zeventig ongekend populair was, maar nog steeds ijverig voortwerkt aan een indrukwekkend oeuvre, voegde zich met zijn metabletica (leer der veranderingen) in de traditie van de historische fenomenologie, bij uitstek de filosofie van de menselijke blik. In de visie van Van den Berg draait alles om de verbondenheid van de mens met zijn wereld. Niet slechts de menselijke waarneming verandert in de loop van de geschiedenis, nee, de dingen veranderen zelf mee. Veranderlijkheid is niet een opvatting of illusie van de waarnemer als subject, maar een eigenschap van de dingen zelf.
Hub Zwart is hoogleraar filosofie aan de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Recent publiceerde hij Boude bewoordingen. De historische fenomenologie (“metabletica”) van J.H. van den Berg (Kampen/Kapellen Klement/Pelckmans).
Interview: Ellen ter Gast

20.40 - Huib Looren de Jong

Huib Looren de Jong verdiept zich als theoretisch psycholoog in de filosofie van de menselijke geest (philosophy of mind). Als het om de waarnemening gaat, houdt hij bezig met de vraag of er in de menselijke geest nu wel of niet iets gerepresenteerd wordt.
Huib Looren de Jong (1953) is verbonden aan de faculteit psychologie en pedagogiek van de Vrije Universiteit. Hij publiceerde onder meer Naturalism and Psychology. A Theoretical Study (Kampen 1992). Tot zijn recente publicaties behoort het artikel "Evolutietheorie en de filosofie van de geest" in het Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte van 2000.
Interview: Tiers Bakker

21.05 - Pauze

21.20 - Jan van Riemsdijk

Jan van Riemsdijk publiceerde het afgelopen jaar bij uitgeverij Klement (Kampen) Het lied van de neuronen. Naar een biosofisch model. Hij is zeer geďnteresseerd in de biologische werking van het menselijk brein en de menselijke waarneming.
Jan van Riemsdijk (1931) was aanvankelijk als klinisch psycholoog verbonden aan de Rijksuniversiteit Leiden. Later werkte hij in diverse functies als beleidsadviseur en bestuurder op de terreinen van kunst en cultuur, onder andere als hoogleraar-directeur van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam.
Eerder schreef hij onder meer Cirkelen rond het geheim (1993), De wonderen luisteren naar de wetten (1997), De bestorming van het brein (2000) en Vincent Elders (2001).
Interview: Jan Dirk Snel

21.45 - Het zien van alle kanten bekeken - een driegesprek

De drie geleerde doctores gaan met elkaar in gesprek.
Gespreksleiding: Ellen ter Gast

22.15 - Het Einde
Bier, wijn en goede gesprekken

422 / Laatst gewijzigd: 06-Feb-2009

Felix & Sofie

iedere tweede dinsdag van de maand.

14 januari 2003
Aanvang: ca. 19.45 uur

Toegang: gratis

Felix Meritis, Shaffyzaal
Keizersgracht 324
Amsterdam

Organisatie: Stichting An Sich i.s.m. de Faculteit Wijsbegeerte van de VU, de afdeling Filosofie van de UvA, Filosofie Magazine en Felix Meritis.Felix & Sofie wordt financieel ondersteund door hun donateurs, de VU Boekhandel en het Prins Bernhard Cultuurfonds.


Boeken bij dit programma

Bestel ze on line en krijg ze voor €1,95 extra per zending thuisbezorgd.
(N.B.: Deze aanbieding geldt alleen binnen Nederland)


Paul Cortois: Cont(r)aminaties