Robotten, cyborgen en andere dieren

Felix & Sofie: dinsdag 8 oktober 2002

Op de tweede avond van het vierde seizoen grijpen Felix & Sofie twee onderwerpen bij de kop: worden wij eenvoudige mensen misschien gekoloniseerd vanuit cyberspace? En grijpen we zelf niet te veel in het leven van de dieren in? Verdienen die misschien rechten?

19.45 - De filosofenfanfare - Muziek

Felix & Sofie heeft voortaan als vaste locatie de Shaffyzaal van Felix Meritis. En dus hebben we ook weer elke maand live-muziek!

20.00 - Désanne van Brederode - Column

Het zijn en het niet-zijn verklaard en becommentarieerd in tien minuten!

20.10 - Cyberspace Odyssee - Interview met Jos de Mul

Jos de Mul, hoogleraar wijsgerige antropologie aan de Erasmusuniversiteit, publiceerde recentelijk een boek over de verstrekkende gevolgen van de kolonisatie van ons dagelijks leven door cyberspace. Wat zijn de consequenties voor de mens in een wereld waarin noties als cyborgen en robotten geen science fiction meer zijn? Is er door internet een nieuwe ervaringswereld ontsloten? Wat zijn de gevolgen voor onze culturele of biologische identiteit? Jos de Mul analyseert een probleem dat in de nabije toekomst voortdurend onze agenda zal bepalen.
Interview: Tiers Bakker

21.10 - Pauze

21.25 - Een universele verklaring voor de rechten van het dier? - Debat

Op 4 oktober presenteren de stichting Varkens in Nood en haar ambassadeur professor Paul Cliteur een considerans voor een Universele Verklaring voor de Rechten van het Productiedier. De vraag is of 'de publieke opinie' de verklaring zal onderschrijven. Bij Felix & Sofie wordt deze vraag voorgelegd aan prof Dirk Boon, bijzonder hoogleraar dier en recht aan de universiteit van Utrecht en Anne Roos Rosa de Cavalho, student filosofie aan de UvA. Zij zullen met elkaar debatteren over de zin en onzin van een Universele Verklaring voor de Rechten van het Dier.
Gespreksleiding Ellen ter Gast

22.15 - Nabomen in Felix Meritis

Wijn, bier en oneindig goede gesprekken.

406 / Laatst gewijzigd: 30-sep-2002

Felix & Sofie

iedere tweede dinsdag van de maand.

8 oktober 2002
Aanvang: ca. 19.45 uur

Toegang: gratis

Felix Meritis, Shaffyzaal
Keizersgracht 324
Amsterdam

Organisatie: Stichting An Sich i.s.m. de Faculteit Wijsbegeerte van de VU, de afdeling Filosofie van de UvA, Filosofie Magazine en Felix Meritis.Felix & Sofie wordt financieel ondersteund door hun donateurs, de VU Boekhandel en het Prins Bernhard Cultuurfonds.


Boeken bij dit programma

Bestel ze on line en krijg ze voor €1,95 extra per zending thuisbezorgd.
(N.B.: Deze aanbieding geldt alleen binnen Nederland)


Frits Bolkestein en anderen: Brieven aan Erasmus


René ten Bos: Rationele engelen


Thomas Hobbes: Leviathan


David Janssen: Tussen Athene en Jeruzalem


Michiel Korthals: Voor het eten


Karl Popper: De groei van kennis