Dieren en Descartes

Felix & Sofie: dinsdag 9 januari 2001

Desanne van Brederode neemt Ted Honderich in de zeik. René Gude legt uit waarom René Descartes best een lieve man was, en Christian Krijnen breekt een lans voor het radicale verschil tussen dieren en mensen, in een debat met Tjard de Cock Buning. Met tangomuziek van Cambalache!

Naar fotoimpressie

19.45u: aperitief met tangomuziek van Cambalache

20.00u: boekbespreking

Schrijfster/filosofe Desanne van Brederode bespreekt Ted Honderichs Philosopher - a kind of life, dat in de vorm van een autobiografie scherpstelt op uiteenlopende filosofische kwesties als het bewustzijn & determinisme, democratie & politiek geweld. Wederom met korting verkrijgbaar.

20.10u - René Descartes en de passies van de ziel

René Descartes (1596-1650) staat bekend als een extreem rationeel denker. Onlangs verscheen een vertaling van de brieven van Descartes aan Elisabeth van de Palts, prinses van Bohemen (1618-1680). De brieven laten onvermoede kanten van Descartes zien; die van onderwijsvernieuwer, van terughoudend geneesheer en uitvinder van een methode voor het oplossen van levensvragen. Descartes als een warm en gevoelig mens. René Gude, inleider van de Nederlandse uitgave, belicht de onbekende Descartes. (interview door Frank Meester)

21.00u - pauze met tangomuziek van Cambalache

21.15u - Dierbare dieren

De emancipatie van het dier is in volle gang. Niet alleen nemen ze een steeds belangrijkere plaats in binnen onze cirkel van moreel betekenisvolle wezens (denk aan de steeds langere lijst van soorten waarvoor ethische regels gelden), we gaan ze ook steeds meer als 'menselijk' beschouwen. Bekend is het werk van Frans de Waal over moreel gedrag bij dieren (Van Nature Goed). Binnenkort publiceert hij een boek over cultuur bij dieren. Ook walvissen blijken een hitparade te hebben. De klassieke criteria waarmee wij dieren van ons mensen onderscheiden komen steeds meer onder druk te staan. Wat betekent dit voor de wijze waarop wij binnen onze samenleving met dieren omgaan? Ellen ter Gast voert een beestachtig goed gesprek met Tjard de Cock Buning, bioloog en filosoof, en Christian Krijnen, een neo-kantiaans denker die kansen ziet om met de rede het hekje tussen mens en dier van een nieuwe verflaag te voorzien.

22.15u - nakaarten met Cambalache

Bekijk de originele fotoimpressie van deze avond.


Foto-impressie van Felix & Sofie op 9 januari 2001

Désanne van Brederode

Foto 1: Désanne van Brederode


Frank Meester interview René Gude over René Descartes

Foto 2: Frank Meester interview René Gude over René Descartes


Neo-Kantiaan Christian Krijnen

Foto 3: Neo-Kantiaan Christian Krijnen


Meester en Gude praten na.

Foto 4: Meester en Gude praten na.


Publiek & camera

Foto 5: Publiek & camera


Video-weergave in de achterzaal

Foto 6: Video-weergave in de achterzaal


René Gude

Foto 7: René Gude


11 / Laatst gewijzigd: 02-Jan-2009

Felix & Sofie

iedere tweede dinsdag van de maand.

9 januari 2001
Aanvang: ca. 19.45 uur

Toegang: gratis

Felix Meritis
Keizersgracht 324
Amsterdam

Organisatie: Stichting An Sich i.s.m. de Faculteit Wijsbegeerte van de VU, de afdeling Filosofie van de UvA, Filosofie Magazine en Felix Meritis.
Felix & Sofie wordt financieel ondersteund door hun donateurs, de VU Boekhandel en het Schipholfonds.