overzicht van alle verschenen columns

 volgende twintig (van 92) -->


Doodsangst

door René den Ouden

Filosoferen is leren sterven.

>>> (16 februari 2016)


Niks mis met ironie

door Francisca Wals

Mijn generatie heeft het niet makkelijk. Ik lees dat vaak in tijdschriften en kranten. >>> (15 februari 2015)


Waarom 'waarom'?

door Kasper van Royen

Er wordt wel eens beweerd dat filosofen zijn blijven steken in de zogeheten ‘waarom-fase’. Meestal zijn het filosofen zelf die dit zeggen. Zij zien deze pathologische fixatie als de essentie van hun vak, iets om met recht trots op te zijn. >>> (31 oktober 2014)


Column Stilte en Innerlijkheid

door Annemarije Hagen

"'Wanneer ik het woord Toekomst uitspreek, / vertrekt de eerste lettergreep al naar het verleden. // Wanneer ik het woord Stilte uitspreek, / vernietig ik haar. // Wanneer ik het woord Niets uitspreek, / schep ik iets dat in geen enkel niet-bestaan past.’ >>> (26 februari 2013)


Het banaal-realisme van de cultuur

door Jeroen Rijnders

Het woest om zich een grijpende hedonistische YOLO-ideaal - 'you only live once' - doet vermoeden dat wij langzaamaan in barbarij vervallen. Maar duidt dit moderne carpe diem inderdaad op een teloorgang van Onze Cultuur? Jeroen Rijnders kan het zich maar moeilijk voorstellen. >>> (23 oktober 2012)


Een verlangen naar de onschuld van het kwaad

door Kasper van Royen

De posts over dubstep van pastoraal hulpverlener Gerard Slurink zetten Kasper aan het denken over het kwaad. >>> (18 september 2012)


Het Lot

door Hedwig Gaasterland

Hedwig Gaasterland omarmde haar Lot en schreef een column. Ze sprak deze column uit tijdens de Felix & Sofie van dinsdag 21 februari. >>> (21 februari 2012)


Foucault, leerwereld en seksuele bevrijding

door Gert Hekma

Dit voorjaar is de bar Le Keller in Parijs gesloten. Het zegt u waarschijnlijk niks, en ook ter plekke ontsnapte dit onnozele feit aan de aandacht van de pers. Toch wil ik er hier de aandacht op vestigen want het is geen zinloos feit. >>> (26 oktober 2010)


Weg met het filosofieonderwijs

door Marcel Zuijderland

Op 21 september stond Felix & Sofie helemaal in het teken van het filosofieonderwijs. De avond werd polemisch geopend met een column door onze eeuwige scholier Marcel Zuijderland. >>> (25 september 2010)


E-readers en iPads

door Kasper van Royen

Een goede vriend had vol trots op zijn Facebook vermeld dat hij een E-Reader gekocht. Sinds ik hem ken heb ik hem nooit op het lezen van een boek kunnen betrappen, maar in een paar maanden tijd verslond hij de godganse wereldliteratuur op dat apparaat. >>> (31 mei 2010)


Weg met Felix & Sofie

door Stijn Sieckelinck

Weg met Felix en Sofie!
Was veel beter geweest als titel voor deze avond. >>> (25 april 2010)


Copy-left

door Kasper van Royen

In de documentaire ‘RiP!: A Remix Manifesto’ pleit de Canadese filmmaker Brett Gaylor voor een mentaliteitsverandering op het gebied van intellectueel en cultureel eigendom. >>> (18 maart 2010)


Seks met robots

door Marcel Zuijderland

,,Het was fantastisch lieverd. >>> (3 maart 2010)


Esthetische ontmaagdingen

door Kasper van Royen

Wat was mijn eerste esthetische ervaring? De eerste keer dat ik buiten mezelf trad door de schoonheid van iets? >>> (19 januari 2010)


Barlaeus Gymnasiumleerlinge over de filosofie van het leren

door Katja Bego

Tijdens het tienjarige bestaan van F&S waren we o.a. te gast in het Barlaeus Gymnasium. Katja Bego, leerling uit het examenjaar, begon de avond met een korte lezing waarin zij filosofie en haar eigen ideeën over educatie aan elkaar verbond. >>> (9 november 2009)


Superioriteit

door Stijn Sieckelinck

Hij had nog maar net het kaarsje aangestoken, toen een onheimelijk gevoel hem bekroop. Schaamte wellicht, dacht hij, of in elk geval een gevoel wat je krijgt wanneer je niet helemaal instemt met wat je net gedaan hebt. >>> (29 juni 2009)


Norms, values & burgership

door Stijn Sieckelinck

Op Goede Vrijdag jongstleden was ik tweemaal getuige van verkeersgeweld. De eerste keer sloeg een autobestuurder een fietser in elkaar. Die was namelijk tegen zijn spiegel aangereden. Nauwelijks vijf minuten later sloeg een andere fietser een auto in elkaar. Die stond te wachten op zijn oversteekplaats. Het was alsof de stand weer gelijk moest worden gezet. En ik hoorde mezelf denken: als dit Goede Vrijdag is, dan ben ik wel heel benieuwd wat Stille Zaterdag ons dit jaar brengen zal... >>> (23 mei 2009)


Passie voor vrijheid

door Hans Kennepohl

U wordt oud. We worden allemaal oud. Maar ik ben al een klein beetje oud, een veertiger. Als ik denk aan mijn sterfelijkheid zie ik mezelf soms wegglijden in een zachte roes. >>> (2 april 2009)


De filosofische bijsluiter

door Hans Kennepohl

U komt graag bij Felix en Sofie. Briljante sprekers betoveren u, maar een andere keer vraagt u zich af waar die drukpratende man het in hemelsnaam over heeft. U schiet in de Telegraafreflex: wat doen ze daar op die universiteiten van mijn belastingcenten? >>> (24 december 2008)


Mijn laatste sigaret

door Ellen ter Gast

Ik ben begonnen met roken toen ik een jaar of 15 was. >>> (1 juli 2008)


 volgende twintig (van 92) -->

Zoek in het archief