overzicht van columns verschenen in 2009


Barlaeus Gymnasiumleerlinge over de filosofie van het leren

door Katja Bego

Tijdens het tienjarige bestaan van F&S waren we o.a. te gast in het Barlaeus Gymnasium. Katja Bego, leerling uit het examenjaar, begon de avond met een korte lezing waarin zij filosofie en haar eigen ideeŽn over educatie aan elkaar verbond. >>> (9 november 2009)


Superioriteit

door Stijn Sieckelinck

Hij had nog maar net het kaarsje aangestoken, toen een onheimelijk gevoel hem bekroop. Schaamte wellicht, dacht hij, of in elk geval een gevoel wat je krijgt wanneer je niet helemaal instemt met wat je net gedaan hebt. >>> (29 juni 2009)


Norms, values & burgership

door Stijn Sieckelinck

Op Goede Vrijdag jongstleden was ik tweemaal getuige van verkeersgeweld. De eerste keer sloeg een autobestuurder een fietser in elkaar. Die was namelijk tegen zijn spiegel aangereden. Nauwelijks vijf minuten later sloeg een andere fietser een auto in elkaar. Die stond te wachten op zijn oversteekplaats. Het was alsof de stand weer gelijk moest worden gezet. En ik hoorde mezelf denken: als dit Goede Vrijdag is, dan ben ik wel heel benieuwd wat Stille Zaterdag ons dit jaar brengen zal... >>> (23 mei 2009)


Passie voor vrijheid

door Hans Kennepohl

U wordt oud. We worden allemaal oud. Maar ik ben al een klein beetje oud, een veertiger. Als ik denk aan mijn sterfelijkheid zie ik mezelf soms wegglijden in een zachte roes. >>> (2 april 2009)


Zoek in het archief