overzicht van columns verschenen in 2006


Intellectuele Larven

door Hans Kennepohl

Als intellectueel hou ik mij het liefst buiten het publieke debat. “Publiek” is immers per definitie onverenigbaar met “intellectueel”. >>> (1 november 2006)


Filosofie is totaal nutteloos

door Hans Kennepohl

In het NRC van 20 april werpt Maarten ’t Hart zich in de strijd om de arme middelbare scholieren te behoeden voor zinloze moeilijke filosofische teksten. Al dat geleuter over de vrije wil brengt ze geen snars verder en waarom geen handige vaardigheden zoals solderen bijbrengen? Als je horloge stilstaat, heb je niets aan de bespiegelingen over tijd van Kant. Maarten zet zijn betoog kracht bij door te wijzen dat filosofie en flauwekul met dezelfde letter begint. Hoewel ’t Hart nou niet een wonder van retorica is (niet geheel toevallig een met de filosofie nauwverwante discipline) is de onnuttigheid van filosofie wel een steeds terugkerend thema. De filosofie moet zich legitimeren tegenover wetenschap en kunst. Allemaal leuk en aardig die verheven, moeilijke en lange boeken, maar wat kopen we er voor? >>> (1 juni 2006)


De Oplossing

door Hans Kennepohl

“Puzzelen?” vroeg ik, een beetje moeilijk kijkend.

“Gisteren gedaan met een vriendin, was erg leuk” >>> (1 mei 2006)


Filosofie is...

door Hans Kennepohl

Hans Kennepohl zoekt naar leuke omschrijvingen van Filosofie.
Filosofie is... >>> (1 april 2006)


Amsterdam Dream Alive

door Hans Kennepohl

De dwaas liep met een fietslampje op de Dam. “Ik zoek Amsterdam!”. De mensen met hun boodschappentassen stopten even. “Wij hebben Amsterdam gedood! Jullie en ik!” Maar de mensen vonden het maar een beetje raar en keken liever naar het levende standbeeld. >>> (1 maart 2006)


Echte liefde

door Hans Kennepohl

Romantiek is overal. Op de met 35% afgeprijsde huismerkshampoo “Aloe Vera en Komkommer” wordt ik uitgenodigd weg te dromen bij “regen die valt, een verkoelende schaduw. Kalm stromend water, sneeuwvlokken in je dromen”. Ik mis alleen nog de achtergrondmuziek. In de drie minuten onder de douche, voordat ik mij naar mijn drukke baan spoed, kan ik heel even de authenticiteit van de natuur ervaren. Helaas staat achterop datzelfde flesje de ontluisterende werkelijkheid van 2-bromo-2-nitropropane-1, PEG-4 rapeseed(...?)amide en sodium benzotriazolyl butylphenol sulfonate. >>> (1 januari 2006)


Zoek in het archief