overzicht van columns verschenen in 2005


Tegen de vrouwen

door Hans Kennepohl

Ik ben een kind van de jaren zeventig. Dat betekent opgroeien op het hoogtepunt van het feminisme. Mannen waren agressieve, op sex beluste beesten. Vrouwen waren goed. Als vrouwen de macht zouden hebben waren er nooit meer oorlogen. Waren mannen maar zoals vrouwen, iedereen zou meer gericht zijn op onderlinge relaties en de eeuwige wereldvrede zou uitbreken. >>> (1 december 2005)


Het tienvoudige pad naar volwassenheid

door Hans Kennepohl

Als er iets is waar kinderen goed in zijn, dan is het verwondering. En laat filosofie nou net daarmee beginnen. “Verwondering is een voorstelling die de geest bezighoudt omdat deze voorstelling niet verbonden is aan andere voorstellingen”, stelde Spinoza. De geest komt letterlijk tot stilstand in een moment van cognitieve meditatie. Voor de eerste keer sneeuw zien en pas voelen wat het is als het in je zakken smelt. >>> (1 november 2005)


Loos alarm

door Hans Kennepohl

Na maar liefst vijf jaar stopt Rinus Vermuë met deze column en ga ik het eens een seizoen proberen. Plechtig neem ik het stokje over en het eerste wat een beginnend columnist dan natuurlijk moet doen, is stevige profilering ten opzichte van zijn illustere voorganger. Want waar Rinus de eerste jaren nog vrolijke filosofische columns schreef over allerhande onderwerpen, werden deze allengs meer mediapolitiek getint en terroriseerden uiteindelijk Theo, Pim en Osama permanent de website van Felix & Sofie. Maar politiek is geen filosofie en zeker de politieke discussie in de media niet. >>> (1 oktober 2005)


Ostracisme

door Rinus Vermuë

Nu ik een tijdje meegedraaid heb in het Amsterdamse circuit weet ik het zeker: de grachtengordel speelt de bal rond in de eigen ploeg en vreemden komen er niet in. Ik kom maar van het platteland en weet niet welke personen zoal gevoelig liggen, maar als ik dan eens een gast ter sprake bracht, hoorde ik zo vaak ‘die staat bij mij op de zwarte lijst’, ‘die komt er bij mij niet in’, of ‘sinds ik hem dat heb horen zeggen, wissel ik geen woord meer met hem’… zo vaak, dat ik begon door te krijgen waarom ik toch altijd weer dezelfde namen tegenkom. >>> (1 juli 2005)


Creationisme

door Rinus Vermuë

Mevrouw van der Hoeven vindt het jammer dat geloof en wetenschap gescheiden zijn (Volkskrant, 21 mei)*). Een gedachte die je van een willekeurig persoon accepteert, maar tegelijk afdoet als onnozel. Maar van deze mevrouw zijn ze onacceptabel, want ze is minister met ‘Wetenschap’ in haar portefeuille. Help, de wetenschap verzuipt in meninkjes en geloofjes! >>> (1 juni 2005)


Revisme

door Rinus Vermuë

Enige jaren na zijn bekering tot het katholicisme blikt Gerard Reve terug op wat hij noemt zijn ‘bevrijding’: ‘Ik ontdekte een bepaalde verwantschap, een parallelliteit van mijn religieuze voorstellingswereld met die van de Rooms Katholieke Kerk. En, na al die jaren dat ik al in feite tot die geloofsgemeenschap had behoord, vond ik het fatsoenlijk nu ook maar toe te treden’. Reve zal het worst geweest zijn dat paus Johannes Paulus II homoseksualiteit een ‘objectieve stoornis’ genoemd heeft. De echte gelovige gaat voor de beleving van het mysterie en niet voor een of andere middeleeuwse stellingname daarachter. >>> (1 mei 2005)


Positivisme

door Rinus Vermuë

In de media wordt mij de laatste tijd een wereld opgediend die ik vaak helemaal niet herken. Over welk land zouden ze het hebben, denk ik, als ik ze hoor over een bananenrepubliek, een op handen zijnde staatsgreep of een onafhankelijkheidsverklaring. Maar dan blijkt het gewoon over Nederland te gaan. Wat is er aan de hand? >>> (1 april 2005)


Het vermoeiende gezonde verstand

door Rosalie de Wildt

Zo, daar zitten we dan. Het is weer gelukt. Overal vandaan gekomen en op tijd weer binnen. De afgelopen twee uur hebben we allemaal wat gegeten. Sommigen hebben de tijd genomen om met aandacht te genieten van zowel het prepareren als het verorberen van hun maaltijd. Maar anderen zijn nu al nauwelijks meer in staat zich te herinneren wát het was waarmee ze zojuist gedachteloos en gehaast hun lichaam aan het voeden zijn geweest. Er moest nu eenmaal tempo gemaakt worden om op tijd te zijn voor het géestelijke voer dat deze samenkomst-op-niveau ons maandelijks tracht toe te dienen. >>> (8 maart 2005)


Literair euforisme

door Rinus Vermuë

Koopt u niet de romans van de huidige generatie schrijvers!

Ik zag u wel staan twijfelen bij die stapels glimmende paperbacks! U zag er zo’n titel die wel wat leek voor uw neef die net op kamers gaat... Ach, zo’n niemendalletje, wat geeft het ook, het kost maar een tientje en die jongen heeft ook eens wat cultureels in zijn kast. Want wat is nu de waarde van je leven als je in je materiële overvloed niet ook wat aan je culturele bagage doet. Het is altijd leuk om wat te krijgen en misschien denkt hij dan nog eens aan mij... dat zag ik u denken. >>> (1 maart 2005)


Een blokje om voor de Verlichting

door Sjoerd de Jong

Van Immanuel Kant is bekend dat hij regelmatig een wandeling maakte door zijn woonplaats Konigsberg. Vaste route, vaste routine. Straatje om, laan in, laan uit – en dat was het dan weer, voor deze grootste denker van de achttiende eeuw. >>> (8 februari 2005)


Een blokje om voor de Verlichting

door Sjoerd de Jong

Van Immanuel Kant is bekend dat hij regelmatig een wandeling maakte door zijn woonplaats Konigsberg. Vaste route, vaste routine. Straatje om, laan in, laan uit – en dat was het dan weer, voor deze grootste denker van de achttiende eeuw. >>> (8 februari 2005)


Moralisme

door Rinus Vermuë

Vrouw rijdt tasjesdief dood. Reactie op de radio van een minderbegaafde luisteraar: net goed. Reactie van dito begaafde Wilders: hij is schuldig, niet zij. Reactie van dito minister: als hij niet een tasje had gestolen, dan had hij nog geleefd. >>> (1 februari 2005)


Nieuwe filosofie

door Hans de Vries

Door de nieuwe roman van Joke Hermsen, De profielschets, beweegt zich een vrouw die de naam Det van Vliet heeft meegekregen. Zij is al twaalf jaar verbonden aan de afdeling wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam. Een echte filosofe dus. Ze is aio geweest, heeft braaf onderzoek gedaan en is gepromoveerd. Na haar promotie is zij postdoc geworden, haar aanstelling is nog eens verlengd, en nu is ze al een tijdje invalkracht voor zieke docenten. >>> (11 januari 2005)


Zoek in het archief